Andere·Onderweg

Bescherm het hele gezin tegen tekenbeten

teekTeken brengen veel risico’s met zich mee en kunnen ernstige ziektes veroorzaken. Het is dan ook van belang dat zo veel mogelijk mensen op de hoogte zijn van deze risico’s en de beste bescherming tegen de teek. Care Plus wil daarom de aandacht vestigen op tekenpreventie: waarom en vooral hoe?

Het is mooi weer en we trekken met zijn allen naar buiten. Reden genoeg om je goed te beschermen tegen teken. Teken kunnen je mogelijk besmetten met de ziekte van Lyme of met het TBE-virus dat kan leiden tot hersen(vlies)ontsteking.

Wat moet je weten over teken?

De teek is het meest actief bij een temperatuur vanaf  8° Celsius en komt het meest voor in hoog gras, bos, parken, duinen en heide. Ze kunnen niet springen of vliegen en laten zich ook niet uit bomen vallen, maar bereiken het lichaam via de voeten en onderbenen.
Een teek kan tot drie dagen op het lichaam verblijven. Vaak wordt een tekenbeet niet direct opgemerkt, wanneer een teek zich vast bijt verdooft zij namelijk de plek met haar speeksel. Daarna zuigt de teek zich vol met bloed, maar laat ook mogelijk bacteriën, virussen en parasieten achter zoals de borrelia-bacterie (veroorzaker van de ziekte van Lyme).

Borrelia-bacterie en TBE-virus

Ongeveer 12% van de teken op Belgische bodem zijn besmet met deze bacterie. Alleen deze besmette teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Jaarlijks raadplegen zo’n 20.000 Belgen de huisarts naar aanleiding van een tekenbeet; 8.000 à 10.000 mensen vertonen dan ook zichtbare tekenen van de ziekte van Lyme.

Teken kunnen echter ook het TBE-virus (tick-borne encefalitis) overbrengen, dat kan leiden tot hersen(vlies)ontsteking. Teken die het TBE-virus overbrengen komen veel voor op vakantiebestemmingen in Oost-Europa, Zuid- en Oost-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Zuid-Scandinavië, maar ook dichter bij huis op de Sallandse Heuvelrug en de Utrechtse Heuvelrug (Nederland). Bij besmetting met het TBE-virus kunnen griepachtige verschijnselen zoals koorts, misselijkheid en hoofdpijn ontstaan, zo’n 1 tot 2 weken na de beet. Deze klachten duren gemiddeld 5 tot 10 dagen. In zeldzame gevallen ontwikkelt het ziektebeeld zich verder en wordt het centraal zenuwstelsel aangetast. Hierbij kan een hersen(vlies)ontsteking ontstaan met kans op blijvend letsel. Ongeveer 1 tot 2 % van de patiënten die besmet raken met het TBE-virus overlijdt

Voorkomen is beter dan “genezen”

Er zijn geen specifieke medicijnen tegen teken-encefalitis en de ziekte van Lyme. Daarom zijn preventieve maatregelen belangrijk om tekenbeten te voorkomen.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

1. Bedek de huid zoveel mogelijk met kleding, draag geïmpregneerde sokken zoals de Care Plus Bugsox (geschikt voor dagelijks gebruik,  vanaf 19,25 euro), draag dichte schoenen en stop je broek in je sokken
2. Onbedekte huid bescherm je door een tekenwerend middel, zoals Care Plus Anti-Teekanti-teek-care-plus (geschikt voor kinderen vanaf 3 maanden, tot 6u bescherming, 12,95 euro), aan te brengen of Care Plus DEET  dat tot 5u bescherming biedt (vanaf 14,15 euro)
3. Na bezoek aan een risicogebied (bos, park, duinen, tuin en heide) is het belangrijk het lichaam zorgvuldig te controleren op tekenbeten
4. Een andere voorzorgsmaatregel die je kunt nemen is je laten vaccineren tegen het TBE-virus. In België kunnen vaccinatiebureaus TBE-vaccinatie aan reizigers aanbieden

Toch gebeten?

Geen paniek! Verwijder de teek gewoon zo snel mogelijk met een speciale tekenverwijderaar van Care Plus: Tick Out Tick Remover of Tick Out Ticks-2-Go (3,99 euro en eenvoudig mee te nemen aan de sleutelbos en inclusief twee alcoholdoekjes voor het ontsmetten van de beetplek na het verwijderen van de teek).

Niet elke tekenbeet leidt tot de ziekte van Lyme of TBE, maar de kans op besmetting bestaat wel, dus let altijd op. Bovendien adviseert Care Plus om de datum en beetplek in je agenda te noteren. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten en waarschuw je huisarts bij verdachte symptomen.

Meer info vind je op de site van Care Plus en stopdeteek.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s