Andere

Playmobil België lanceert interactieve luisterverhalen

Sinds kort werden de Playmobil Stories, interactieve luisterverhalen om de creativiteit en taalontwikkeling van kinderen te stimuleren, op België losgelaten. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen genieten van zes afleveringen vol auditief plezier. Gratis en voor niets.

…Op een zonnige ochtend in ridderland… De valkenridders aten -nog wat slaperig- een boterham met choco. Heerlijk rustig… tot… PLOP! Wat was dat? Iemand een protje gelaten? Plopplopplopplop… Waar komt dat gekke geluid vandaan? Er is een draak ontsnapt en in een maïsveld geland en met zijn vlammen ploft hij het hele maïsveld tot popcorn…

playmobil.png

Vanaf het moment dat speelfiguren in kinderhanden terechtkomen, springt hun jeugdige verbeeldingsknop aan en ontstaan de meest knotsgekke verhalen. Kinderen zijn van nature geïnteresseerd in stemmen, geluiden en beweging. Playmobil creëert daarom luisterverhalen mét interactieve elementen. Door te swipen, emoji’s aan te tikken en te scrollen kunnen kinderen spelenderwijs het verhaal besturen.

In de zes verschillende interactieve luisterverhalen komen er verschillende speelwerelden aan bod, die snel ontpoppen tot grappige, absurde maar vooral fantasie stimulerende scenario’s. Van popcorn producerende draken tot astronauten die limonade ontdekken op Mars. Wanneer kinderen aan het spelen zijn ontstaan er spontaan nieuwe interacties tussen speelfiguren, want – jawel – een prinses hoeft niet per sé verliefd te worden op de prins, ze kan ook vallen voor een Yeti.

playmobil2

Elk verhaal duurt vijf minuten en heeft een open einde dat ingevuld kan worden door het grenzeloze verbeeldingsvermogen van de allerkleinste luisteraars. De verhalen werken bovendien als een chatbot, wat betekent dat deze in dialoog verteld worden en tegelijk ook om interactie vragen van het kind en ouder.

Kinderauteur Thaïs Vanderheyden – gekend van de populaire reeks De Spiekpietjes en Grote Kunst voor Kleine Kenners – bedacht de verschillende scenario’s. De snedige verhalen kwamen geheel intuïtief tot stand, in nauw contact met haar eigen kinderen. Vlaams acteur Govert Deploige leent zijn stem aan de verhalenreeks en wordt ondersteund door tal van gekke geluiden en wervelende muziek.

Spelend leren

Het is belangrijk dat speelgoed de algemene ontwikkeling van creativiteit bevordert en leren aanmoedigt. Die twee pijlers worden verenigd in Playmobil Stories, overgoten met een sausje van plezier en fantasie, maar het helpt ook met de uitbreiding van de woordenschat van kinderen. Daarnaast stimuleert het luisterspel ook de vindingrijkheid van kinderen door voor open eindes te kiezen. Aan de hand van vragen en opdrachten, kunnen kleine luisteraars de verhalen verder borduren.


Het luisterende/kijkende kind kiest dus steeds zelf een passend einde. Er is geen foute of juiste keuze, maar het is wel altijd hun keuze. Op deze manier helpen de verhalen hun cognitieve ontwikkeling. En zo zijn er nog enkele slimme pedagogische trucjes in verwerkt. Ouders kunnen bijvoorbeeld via de tekstballonnen meelezen en emojis worden ingezet als visuele link naar wat de kinderen horen en zien.

Voorlopig komt Playmobil België met een klein maar fijn aanbod van zes luisterverhalen, maar in de toekomst wil het uitpakken met nog meer versies. Benieuwd? Vanaf nu gratis te beluisteren op http://playmobilstories.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s